بسیاری از جوانان محصل یا دانشجو که داشتن حافظه خوب، ابزار ارتقاء سطح دانش آنها است از ضعیف بودن حافظه خود مینالند و برای درمان آن دست به دامن طب سنتی میشوند.
برای تقویت حافظه باید تغذیه را سالم کنید، مخصوصاً از روغن ناسالم استفاده نشود و روغن ارده (روغنی که بعد از اینکه کنجد را ارده کردند از آن روغن تهیه میکنند) در غذاهایتان استفاده کنید.
ارده کنجد را بهاشکال مختلف مانند حلواارده، اردهشیره و ارده و عسل میل کنید؛ گردو بخورید و پنیر بدون گردو نخورید؛ بههیچوجه آب یا نوشیدنی که در آن یخ انداخته شده باشد مصرف نکنید، مدتی نیز بلغمزاها را کمتر مصرف کنید یا همراه با مصلحات آن مصرف شوند.
هر روز نیم ساعت کندر بجوید (توجه کنید جویدن کندر در این مورد مؤثر است نه بلعیدن آن).
دمکرده اسطوخدوس و افتیمون نیز کمکتان خواهد کرد؛ میتوانید 50 گرم سیاهدانه را با گوشتکوب بکوبید (نه با آسیاب) و با 300 گرم عسل زنبوری چندگیاهی مخلوط کنید و آن را میل کنید.
ضمناً اگر طبعتان نیز سرد است باید مراقب باشید که سرتان را گرم نگه دارید.
در احادیث نیز در زمینه افزایش حافظه مواردی ذکر شده است از جمله قرائت قرآن کریم. یکى از امتیازهاى قرآن مجید آن است که تلاوت و بهخاطرسپردنش سبب تقویت حافظه مىشود.
در حدیثی از امام صادق علیه السلام آمده است: ثلاثٌ یُذْهِبْنَ النِّسْیانَ وَ یُحْدِثْنَ الذُّکْرَ: قِراءَهُ الْقُرآنِ، وَ السِّواکُ وَ الصِّیامُ (دعائم الاسلام، ج 2، ص 137، ح 481) یعنی «سه چیز، فراموشى را از بین میبرد و حافظه را زیاد میکند: خواندن قرآن، مسواکزدن و روزه گرفتن».
لازم به ذکر است تقویت حافظه بهروی تمرکز تأثیر دارد اما بیشتر باید با تمرین، تمرکز را تقویت کرد.
لزوم پرهیز از مصرف داروهای شیمیایی برای افزایش حافظه
بهنوشته هیئت تحریریه احیای سلامت، داروهای شیمیایی که برای افزایش حافظه مورد استفاده قرار میگیرند، دارای عوارض بوده و به هیچ وجه مورد تأیید نیستند.
کمخوابی و نداشتن خواب مناسب و کافی، بهروی حافظه تأثیر میگذارد و آن را کاهش میدهد و ضعیف میکند لذا توصیهها و تدابیر مربوط به خواب و بیداری را رعایت کنید.