متاسفانه در کشورمان حتی یک آزمایشگاه تراریخته و محصولاتی نیتراتی در سازمان غذا و دارو وجود ندارد!جای تاسف و تعجب است که با وجود واردات چندین ساله محصولات تراریخته،چرا تاکنون سازمان غذا ودارو آزمایشگاهی جامع و پیشرفته برای بررسی آنها ایجاد نکرده است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ پیک دانشجو محصولات تراریخته، اصطلاحاً به محصولاتی گفته میشود که با دستکاری ژنتیکی، از حالت عادی خارج شدهاند، برای مثال، انتقال ژن یک حیوان مقاوم به سرما، به میوه گوجهفرنگی، تحت شرایطی سبب مقاومت گوجهدستکاری شده نسبت به سرما خواهد شد؛ یا انتقال یک ژن مقاوم نسبت به سم، یا انواع ژن هایی که خواص بیشمار دیگری را منتقل میکنند و این به این معنا می باشد که وقتی یک قطعه از دی ان ای یک جاندار یا یک ژن کامل از یک جاندار را جدا سازی نموده و به درون مجموعه ژن ها(ژنوم) یک موجود دیگر وارد کنیم، موجود جدید، موجود تراریخته (دستکاری ژنتیکی شده) نام میگیرد.
این گونه از محصولات باعث ایجاد بیماری های جدید در انسان می شوند و در بسیاری از گونه های حیوانات مانند موش ها و پروانه ها باعث مرگ شده اند فلذا بسیاری از کشورها از این محصولات به عنوان یک سلاح بیولوژیک علیه دشمنان خود استفاده می کنند.
در اکثر کشور های قاره آمریکا و اروپا و حتی کشور آسیایی از جمله: ترکیه، قرقیزستان، بوتان و عربستان کشت محصولات تراریخته رسما ممنوع شده است و این در حالی است که در ایران به طور کاملا رسمی مجوز کشت محصولات کُشنده و عقیم کننده تراریخته در لایحه برنامه ششم گنجانده شد.
اما این ماجرای خطیر به همین جا ختم نمی شود! فقط محصولات تراریخته نیستند که تهدیدی بزرگ و عامل یک نسل کشی برای ایرانیان می باشند،بلکه با مصرف محصولات داخلی هم تیشه به ریشه ی خودمان می زنیم!
نیترات مادهای است که آبهای زیرزمینی و سطحی را به طور گستردهای آلوده میکند،همچنین نیترات یک تهدید بالقوه برای سلامتی انسان ها به خصوص نوزادان است، چرا که باعث بیماری به نام “متهوگلوبینمی” یا “سندروم نوزاد کبود” را ایجاد میکند. این عارضه به خصوص اگر نوزاد از شیر خشک رقیق شده با آب با نیترات بالا تغذیه شدهاند، ممکن است رخ دهد.
هنگامی که نیترات با خوردن غذا و نوشیدن آب وارد بدن میشود، در روده به نیتریت بدل میشود، و بعد در خون با هموگلوبین (پروتئین ناقل اکسیژن در خون که رنگ سرخ ناشی از آن است) ترکیب میشود و متهموگلوبین ایجاد میشود، و به این ترتیب توانایی انتقال اکسیژن خون کاهش مییابد.
به گفته سازمان بهداشت جهانی اکثر افراد بالغ روزانه بین ۲۰ تا ۷۰ میلی گرم نیترات را به همراه مواد غذایی مثل کاهو ، کرفس ، اسفناج و … مصرف میکنند. این نشان میدهد که علاوه بر آب آشامیدنی مواد غذایی نیز حاوی نیترات میباشد.
از دیگر عوارض استفاده از نیترات این است که در مدت زمان طولانی می تواند به کاهش اسیدیته معده ، کمبود آنزیم ، کاهش هموگلوبین های طبیعی خون ، افسردگی ، تاثیر بر سیستم عصبی و زمانی که غلظت آن بالای ۷۰% باشد سبب مرگ شود.
متاسفانه تحت شرایطی که در کشور های پیشرفته اهمیت به سلامت و تغذیه مردم از جایگاه ویژه ای برخوردار است در کشورمان حتی یک آزمایشگاه تراریخته و محصولاتی نیتراتی در سازمان غذا و دارو وجود ندارد!جای تاسف و تعجب است که با وجود واردات چندین ساله محصولات تراریخته،چرا تاکنون سازمان غذا ودارو آزمایشگاهی جامع و پیشرفته برای بررسی آنها ایجاد نکرده است. چرا این محصولات بدون بررسی تراریختگی و داشتن برچسب، وارد کشور می شوند؟ این حق مردم ایران است که دولت جوابی روشن دهد که چند نوع محصول تراریخته اعم از وارداتی یا داخلی در بازار وجود دارد؟!چرا آب های آشامیدنی و معدنی سراسر حاوی نیترات است؟و هیچگونه اقدامی مبنی بر پاک سازی این گونه از آب ها انجام نمی شود؟
همانطور که مردم دنیا به طرف محصولات کشاورزی ارگانیک سوق پیدا کرده اند باید در ایران هم جایگزین های مناسب تری برای واردات محصولات تراریخته پیدا شود و همچنین نظارت سازمان غذا و دارو بر روی این محصولات و دیگر محصولات داخلی که در طولانی مدت خطرات جبران ناپذیری بر سلامت مردم میگذارد چندین برابر شود!