ترک اعتیاد با واکسن چگونه است؟
امید پژوهشگران این است که از این طریق، از بازگشت افراد به مارپیچ اعتیاد، هنگام عود این عارضه در افراد جلوگیری کنند. تا به حال نتایج امیدوار کننده ای در مورد کوکائین به دست آمده است، اما پژوهشگران امیدوارند که بتوانند از همین شیوه برای درمان اعتیاد به متآمفتامین (هروئین) و حتی سیگار استفاده کنند.
توماس کوستن، استاد روانپزشکی و علوم اعصاب در کالج پزشکی بیلور در هوستون تگزاس که از سال ۱۹۹۵ بر روی این واکسن کار میکرده است، در این باره گفت: “این واکسن به تدریج میران کوکائینی که به مغز میرسد را کاهش میدهد.”
“این فرایندی آهسته است، و بیماران علائم ترک چندانی را تجربه نمیکنند.”
این واکسن با واداشتن دستگاه ایمنی به بازشناسی دارو به عنوان یک جسم خارجی و حمله به آن در جریان خون عمل میکند.
برای انجام این کار شکل تغییریافتهای از ماده اعتیادآور به درون بدن تزریق میشود که به یک پروتئین متصل است که بدن آن را به عنوان عاملی تهدیدکننده شناسایی میکند و بر ضد آن پادتن میسازد.
مولکولهای کوکائین نهایتا از طریق کلیه جذب و از طریق ادرار دفع میشوند. به این ترتیب دارو نمیتواند به مغز برسد و باعث ایجاد نشئگی در فرد شود.
به گفته کوستن استفاده از واکسن به برطرفشدن تدریجی وابستگی به کوکائین منتهی خواهد شد.
به گفته او به تدریج میزان پادتن در خون افزایش مییابد و اگر فرد به استفاده از کوکائین ادامه دهد، تاثیر آن بر روی او کمتر و کمتر میشود.
کوستن گفت در میان انواع مواد اعتیادآور،واکسن ضد کوکائین از همه سادهتر ساخته میشود، زیرا آنزیمی به نام کولیناستراز در جریان خون وجود دارد، که به تجزیهشدن آن کمک میکند.
این گروه پژوهشگران، آزمایشها برای ساختن واکسنهایی برای متآمفتامین و هروئین را هم آغاز کردهاند و امیدوارند در نهایت در مورد نیکوتین- ماده اعتیادآور سیگار- هم کار مشابهی انجام دهند.
واکسن تزریقی فعلی برای کوکائین برای استفاده درمانی- نه پیشگیری- طراحی شده است و هدف آن افرادی است که از قبل معتاد شدهاند.
اما به گفته کوستن در آینده میتوان واکسنهایی برای نوجوانان در معرض خطر ساخت که مانع معتادشدن آنها ار همان اول شود، البته به گفته او چنین کاری پرسشهایی اخلاقی و حقوقی را هم برخواهد انگیخت.
واکسن ضدکوکائین در مرحله آزمایشی فعلی به صورت پنج تزریق در یک دوره سهماهه به کارگرفته میشود. پس از یک تحقیق انسانی در مقیاس بزرگ، این واکسن برای تایید به سازمان غذا و داروی آمریکا عرضه خواهد شد.
به گفته کوستن یک واکسن مشابه ضدنیکوتین در مراحل ابتدایی آزمایش بوسیله چند گروه پژوهشگران اروپایی است، و احتمالا در دو تا سه سال آینده به بازار عرضه خواهد شد.