استفاده از کریسپر برای اصلاح ژنتیکی رحم انسان

بیماری های غیر قابل درمان با روشی جدید که توسط محققان کشف شده است می تواند درمان شود،این روش که با عنوان کریسپر (CRISPR)  نامیده می شود اولین قدم برای درمان بیماری های غیر قابل درمان نوزادان می باشد.

 برای اولین بار، دانشمندان امریکایی توانستند در پروسه‌ای موفقیت‌آمیز، دی‌ان‌ای رحم انسان را با استفاده از کریسپر (CRISPR) دستکاری کنند. دستکاری ژن انسان اولین قدم در حذف ناتوانی‌ها یا بیماری‌های غیر قابل درمان از نوزادان پیش از تولید آن‌ها است.با تمام این اوصاف، موفقیت در چنین تحقیقاتی مطمئناً بحث‌های زیادی را نتیجه خواهد داد؛ بحث‌هایی که از تاثیرات دستکاری ژنتیکی رحم انسان می‌گویند. با اینکه کریسپر ابزاری بسیار دقیق برای دستکاری ژن است، ولی ممکن است خطایی هم در دستکاری پیش بیاید. نتایج این تحقیقات جدید در نشریه Nature منتشر شده است. این دستکاری موفقیت‌آمیز در دانشگاه ایالت اورگان و به رهبری شوکرت میتالیپوف صورت گرفته است. در پی این تحقیقات، جهش یک ژن که باعث به وجود آمدن پدیده‌ای به اسم کاردیومیوپاتی هیپرتروفیک (رشد نامعمول عضلات قلب) می‌شد، در چند رحم تصحیح شده است. انبساط عضله قلب باعث مرگ ناگهانی می‌شود. فقط چند روز روی رحم‌ها کار شده و آن‌ها هم‌چنین به کسی پیوند زده نشده‌اند. نمی‌توان بدون پیوند این رحم‌ها، از آن‌ها انتظار تولید فرزند داشت. جنیفر دودنا، از مهندسان کریسپر در دانشگاه کالیفرنیا، درباره تحقیقات جدید به خبرگزاری نیویورک تایمز گفته است: «انتظار دارم انتشار نتایج این تحقیقات، افراد را به دستکاری رحم انسان برای مصارف پزشکی، تشویق کند.»
رحم انسان پیش از این توسط کریسپر دستکاری شده بود، ولی فقط در چین. پژوهشگران امریکایی از انجام چنین کاری خودداری می‌کردند، چون انتظار داشتند نسبت به این کار آن‌ها، مقابله‌هایی صورت بگیرد. با اینکه کریسپر ابزاری بسیار دقیق برای دستکاری ژن است، ولی ممکن است خطایی هم در دستکاری پیش بیاید. برخی معتقدند که دستکاری اشتباه ژن، ممکن است خزانه ژن انسان را خراب کند و منجر به مشکلاتی حل نشدنی شود. از نظر اخلاقی هم موانع زیادی در مقابل دستکاری ژنتیکی گذاشته شده. گروه‌های مخالف این حرکت می‌گویند که دستکاری ژن، دنیایی را نتیجه می‌دهد که در آن، بچه‌ها توسط والدین آن‌ها طراحی می‌شوند و پدر و مادرها، هر مشخصه‌ای که بخواهند به فرزند خود می‌دهند.
انسان‌های مهندسی‌شده، ایده‌ای است که شاید به این زودی‌ها به آن نرسیم، ولی تحقیقات شوکرت میتالیپو می‌تواند ما را به آن نزدیک‌تر کند. او تیمش توانسته‌اند بخش‌هایی از رحم را کاملاً دقیق دستکاری کنند، بدون اینکه هیچ جهش ناخواسته‌ای تولید شود. آن‌ها هم‌چنین از خطاهایی که در تحقیقات چینی‌ها به وجود آمده بود، جلوگیری کردند. دستکاری‌های چینی‌ها در رحم، فقط از سوی تعدادی از سلول‌ها و نه تمام سلول‌های رحم، دریافت شده بودند. در حالی که این دستکاری جدید طوری انجام شده که مطمئن شویم هیچ جهشی صورت نخواهد گرفت.
هیچ چیز در حال حاضر کامل و بدون مشکل نیست، ولی این تحقیقات تازه نشان می‌دهد که در دستکاری ژنتیکی، به پیشرفت‌های خوبی دست پیدا کرده‌ایم؛ طوری که تصور دنیایی پر از انسان‌های مهندسی شده و بدون بیماری، دیگر موضوعی علمی-تخیلی به نظر نمی‌رسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *